houten kozijnen

','

'); } ?>

Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen?

Op verschillende plekken op deze site heeft u kunnen lezen dat kunststof kozijnen verschillende voordelen ten opzichte van de andere typen kozijnen hebben. Zo is het grootste voordeel van kunststof kozijnen dat ze onderhoudsarm zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid? Hieronder wordt dit uitgebreid toegelicht.

Wat zijn de criteria voor duurzaamheid?

Met duurzaamheid wordt niet alleen de levensduur van een product bedoeld. Andere factoren die hier een rol in spelen zijn de mogelijkheid tot het recyclen van het product, de manier waarop het product gefabriceerd wordt, de isolatiewaarde van het product en ook de hoeveelheid onderhoud dat nodig is want dat bepaalt de hoeveelheid (milieubelastende) schoonmaakmiddelen die gebruikt wordt.

Fabricatie en recycling

Kunststof kozijnen worden gemaakt uit PVC waardoor er dus geen houtkap nodig is zoals voor houten kozijnen. In Europa wordt door de Europese PVC industrie erop toegezien dat de productie van PVC zo duurzaam mogelijk gaat. Daarnaast zorgen zij er ook voor dat oude kunststof kozijnen worden opgehaald en gerecycled. Recyclen kan tot wel tien keer zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Let er hiervoor op dat de kozijnen zijn voorzien van het VKG keuringsmerk.

Levensduur

De levensduur van de kozijnen is af te leiden uit de kwaliteit van het keurmerk. Deze levensduur zit dan tussen de 50 en de 70 jaar. In deze periode hoeft er nauwelijks onderhoud plaats te vinden. Het is niet nodig om ze opnieuw te schilderen of te lakken zoals bij houten kozijnen, regelmatige schoonmaak is voldoende.

Isolatiewaarde

Voor de beoordeling van de isolatie van een kozijn wordt de zogenaamde warmtedoorgangscoëfficiënt gebruikt, simpelweg U-waarde genoemd en uitgedrukt in W/m2K. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er door een constructie gaat per seconde (Joule per seconde = Watt = W) per vierkante meter (m2) per temperatuurverschil (K) Op deze manier kunnen de kozijnen eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de kozijnen isoleren. Kunststof kozijnen hebben de laagste waarden met U-waarden die liggen tussen de 1 en de 2,0 W/m2K. Hout zit daar net iets boven met 2,4 W/m2K. Aluminium heeft U-waarden die liggen tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K.

Duurzaamheid ten opzichte van andere opties

Houten kozijnen hebben dan relatief veel onderhoud nodig, maar met goed onderhoud kunnen ze wel lang meegaan. Gemiddeld gaan ze dan ook langer mee dan kunststof kozijnen, zo’n 75 jaar. Vanwege het benodigde onderhoud en de benodigde houtkap is deze optie minder duurzaam. Als u kiest voor houten kozijnen, let dan op het FSC-keurmerk dat garandeert dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe boom geplant wordt.

Aluminium kozijnen zijn ook onderhoudsarm, maar gaan beduidend korter mee dan de andere twee opties, doorgaans zo’n 40 jaar. Daarnaast is de isolatie van dit type kozijnen vaak minder goed dan van de twee alternatieven. Aluminium kozijnen kunnen echter wel goed gerecycled worden.

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com