houten kozijnen

','

'); } ?>

Houten kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen voor uw woning of bedrijfspand, kunt u ervoor kiezen om in houten kozijnen te investeren. Kozijnen van hout hebben niet alleen een lange levensduur, maar hebben bovendien een warme uitstraling en zijn gemakkelijk te bewerken.

Meer weten over kozijnen van hout? Hieronder worden de belangrijkste punten beschreven over houten kozijnen.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

De verschillende soorten houten kozijnen

Er zijn verschillende soorten houten kozijnen. Zo kunt u ervoor kiezen in hardhouten kozijnen te investeren, maar kunt u ook kozijnen van zachter hout aanschaffen.

Hardhouten kozijnen worden doorgaans aangeschaft voor de buitenzijde van een woning of bedrijfspand. Hardhout is niet alleen duurzaam en sterk, maar is bovendien goed bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Zelfs in zware weersomstandigheden hebben kozijnen van hardhout een gemiddelde levensduur van 40 tot 75 jaar, wat erg lang is.

Enkele voorbeelden van populaire soorten hardhout voor kozijnen, zijn de houtsoorten Merbau, Meranti en Afzelia.

Zachthouten kozijnen zijn iets minder duurzaam dan kozijnen van hardhout, aangezien de houtsoort wat vochtgevoeliger is. Zachthouten kozijnen worden daarom niet vaak aan de buitenzijde van de woning geplaatst, maar meer binnen gebruikt.

Deze kozijnen gaan ongeveer 15 tot 25 jaar mee, uiteraard met het juiste onderhoud. Enkele voorbeelden van populaire soorten zachthout voor kozijnen, zijn de houtsoorten Lariks, Vuren en Grenen.

houten kozijnen

De voordelen van houten kozijnen

Er zijn enkele voordelen verbonden aan het aanschaffen van hard- of zachthouten kozijnen. De belangrijkste voordelen van kozijnen van hout, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

1. De kozijnen hebben een lange levensduur

Houten kozijnen gaan over het algemeen lang mee, zeker met het juiste onderhoud. Hardhouten kozijnen blijven 45 tot 75 jaar goed en de kozijnen van zachthout gaan 15 tot 25 jaar mee.

2. De kozijnen hebben een warme uitstraling

Veel mensen vinden kunststof kozijnen en aluminium kozijnen wat kil ogen, ook als deze kozijnen voorzien zijn van een natuurlijk ogende houtlook. Omdat hout een natuurlijke materiaalsoort is, ziet een houten kozijn er standaard wat warmer uit dan een kozijn van ander materiaal.

3. De kozijnen zijn gemakkelijk te schilderen

Bent u de kleur van uw houten kozijnen zat of is de kleur van uw kozijnen wat vervaagd? Dan kunt u de kozijnen eenvoudig en snel (laten) schilderen. Wilt u een kunststof kozijn schilderen, dan gaat dit minder gemakkelijk. Bij het schilderen van hout hoeft u eigenlijk nergens rekening mee te houden, maar bij kunststof is dat wel anders.

4. De kozijnen isoleren goed

Een ander voordeel van het aanschaffen van houten kozijnen, is het feit dat deze kozijnen een hoge isolatiewaarde hebben. Hout isoleert goed en dit betekent dat uw ramen maar weinig tocht doorlaten als u houten kozijnen aanschaft.

Is het warm in de zomer, dan komt de warmte van buiten in ieder geval niet door de ramen en de kozijnen naar binnen. Dit betekent niet alleen dat de binnentemperatuur aangenaam blijft, maar ook dat u minder energie hoeft te gebruiken. Is de isolatie minder goed, dan moet u namelijk meer stoken en meer ventileren en koelen om de binnentemperatuur aangenaam te houden.

5. De kozijnen zijn gemakkelijk te repareren

Het laatste voordeel van kozijnen van hout, is dat deze kozijnen eenvoudig te repareren zijn. Gaat een aluminium of kunststof kozijn kapot, dan moet vaak het hele kozijn vervangen worden. Gaat een kozijn van hout kapot, dan kan vaak enkel het kapotte deel van het kozijn vervangen worden. Dit betekent dat u minder geld hoeft te betalen voor de reparatie van het kapotte kozijn.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!
kozijnen van hout

De prijs van houten kozijnen

De prijs voor uw kozijnen van hout, is afhankelijk van enkele factoren.

Zo is de prijs ten eerste afhankelijk van de tarieven van de partij die de kozijnen verkoopt en plaatst. Zijn de tarieven hoog, dan bent u standaard duurder uit bij deze partij.

Daarnaast zijn de kosten van uw kozijnen afhankelijk van de afmetingen van de kozijnen. Wie meer materiaal nodig heeft, betaalt logischerwijs meer.

Tot slot betaalt u ook meer als u de kozijnen door een (dure) partij laat plaatsen, aangezien er ook montagekosten gerekend kunnen worden.

De gemiddelde prijs die u betaalt voor houten kozijnen, is 825 euro per vierkante meter. Let op: het gaat om de gemiddelde prijs. Per aanbieder en per houten kozijn kan de prijs iets hoger of iets lager zijn dan het gemiddelde. Wel is de gemiddelde prijs van 825 euro een goede prijs om vanuit te gaan bij het overwegen van deze investering in uw woning.

Het onderhoud van houten kozijnen

Om de levensduur van 45 tot 75 jaar (hardhouten kozijnen) of de levensduur van 15 tot 25 jaar (zachthouten kozijnen) te kunnen bereiken, moet u uw kozijnen goed onderhouden.

Diverse experts hebben zich door de jaren heen gebogen over de totale onderhoudskosten van houten kozijnen. Zij hebben berekend dat u in dertig jaar tijd ongeveer 570 euro aan onderhoudskosten betaalt per vierkante meter: een vrij hoog bedrag. De onderhoudskosten van houten kozijnen zijn bijvoorbeeld hoger dan de onderhoudskosten van kunststof kozijnen, dus houd hier zeker rekening mee.

kozijnen met hout

Het plaatsen van kozijnen van hout

U kunt ervoor kiezen om uw houten kozijnen zelf te plaatsen, maar dit is erg lastig en kost bovendien veel tijd. Heeft u geen ervaring met het zelf plaatsen van houten kozijnen, dan kunt u dit beter door een expert laten doen. Plaatst u de kozijnen toch zelf, dan is de kans groot dat dit helemaal verkeerd gaat.

Alle bedrijven die kozijnen verkopen, bieden ook een montageservice voor hun kozijnen aan. Dit betekent dat hetzelfde bedrijf uw houten kozijnen plaatst, zodat u dit zelf niet hoeft te doen. Sommige aanbieders rekenen hier geen extra kosten voor of berekenen de montagekosten (onzichtbaar) door in de prijs van de kozijnen, maar er zijn ook bedrijven die wel extra montagekosten rekenen. Door u vooraf te verdiepen in de eventuele montagekosten van een bedrijf, komt u later niet voor verrassingen te staan.

Wilt u nu ook houten kozijnen? Klik dan op de button hieronder en bespaar tot wel 40% op de kosten van de kozijnen!

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com