','

'); } ?>

Kozijnen koopgids: Nieuwe kozijnen aanschaffen voor renovatie of nieuwbouw?

Waar moet u op letten bij de aanschaf van kozijnen? Door een ruime keus aan soorten en maten van kozijnen kunt u misschien de weg wel eens kwijt raken. Om de juiste keuze te maken is het daarom belangrijk dat u zich goed inleest. Zo zijn er verschillende materialen waar een kozijn uit kan bestaan, namelijk: kunststof, aluminium, staal, hout en hardhout. Maar er zijn ook nog een aantal andere kenmerken van de kozijnen waar u goed op moet letten.

De materialen hebben zo hun eigen kenmerken, ofwel voor- en nadelen.

Kunststof

Kunststof heeft over het algemeen de kenmerken van duurzaam en goedkoop. Het heeft een moderne stijl en wordt dan ook vaak gebruikt in moderne inrichtingen. Het is gemakkelijk te onderhouden. Kunststof kozijnen zijn erg onderhoudsvriendelijk, u moet enkel met een doek de kozijnen afstoffen. De kozijnen zijn gemaakt van PVC en kunnen worden geleverd in verschillende kleuren, diktes en modellen. De geschatte kosten zijn €700 tot €800 per vierkante meter raam.

Aluminium

Aluminium heeft als kenmerk wat duurder te zijn dan kunststof, namelijk €800 tot en met €950 per vierkante meter. Aluminium is net zoals kunststof duurzaam in gebruik. Het heeft een gestroomlijnde, elegante en moderne uitstraling. Het onderhoud bestaat uit het afsoppen van de kozijnen en eens in de zoveel jaar een diep reinigende onderhoudsbeurt.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Staal

Stalen kozijnen hebben een stoere en robuuste uitstraling en is de duurste variant. Namelijk €1100 tot €1200 per vierkante meter. Staal is heel sterk materiaal, waardoor het vaak als een van de veiligere kozijnen wordt gezien.

Hout & hardhout

Hout heeft zo zijn eigen kenmerken. Door de cellenstructuur van het hout wordt er gezorgd voor een uitstekende thermische isolatie. Hout heeft vaak een warme uitstraling en kan op veel verschillende manier opgeleverd worden. Het is gemakkelijk te verven, waardoor u hebt gemakkelijk aan kunt passen aan uw interieur. De kosten van het hout zijn €825 per vierkante meter. De kosten van het hardhout verschillen heel erg. De houtsoort, montagekosten en het type glas dat u kiest spelen hierin een voorname rol.

Hout gaat zo’n 15 tot 25 jaar mee, in tegenstelling tot het hardhout wat 40 tot 75 jaar meegaat. U bent in dertig jaar tijd ongeveer €570 kwijt aan onderhoudskosten per vierkante meter.

Per materiaalsoort zijn er nog een aantal aandachtspunten waarmee u rekening moet houden bij het aanschaffen ervan. U moet bijvoorbeeld rekening houden met isolatiewaarde, garantie, geluidsisolatie en de soort ramen.

Isolatie

Let altijd op de isolatiewaarde van de kozijnen. Hoe hoger deze uitvalt, hoe slechter het kozijn isoleert. Ga liever voor U-waarde 2. Dan weet u zeker dat u goed zit. Lager mag altijd natuurlijk.

Garantie

Vraag altijd naar de garantie bij de kozijnen aanbieder. Indien een aanbieder zeker is van een kwalitatief goed product, dan resulteert dat in een lang garantietermijn. Mocht de garantie laag uitvallen, dan is het de vraag of de producten wel van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Geluidsisolatie

Hoewel kozijnen vaak goed geluidsisolerend zijn, kan het verstandig zijn om te kijken naar de geluidsisolatie van de producten. Indien u langs een drukke weg woont of veel geluidsoverlast ervaart in de omgeving, dan is het verstandig om voor producten te kiezen die extreem goed isolerend zijn, zoals aluminium.

Soort ramen

Om te weten wat voor kozijnen er precies nodig zijn, is het verstandig om eerst te bedenken of erachter te komen voor wat voor ramen u kozijnen zoekt.

Zo kan het zijn dat u een kozijn nodig heeft voor een vast raam. Dit is een raam dat niet open kan. Vaak vindt u dit soort ramen op de beneden verdieping van het huis, bijvoorbeeld aan de voorkant van het huis. Daarnaast zijn er kozijnen die wel open kunnen op andere locaties in het huis, zodat er toch genoeg frisse lucht het huis in kan. Voorbeelden hiervan kunnen draai- of kiepramen zijn, maar ook valramen zijn hier geschikt voor. Valramen vind je vooral op een hogere verdieping of in flats.

Meer en uitgebreidere informatie over de verschillende soorten kozijnen kunt u altijd vinden op deze pagina.

Wilt u direct beginnen met het vergelijken van tot wel zes offertes van kozijnen zetters uit uw eigen regio?

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com