kozijnen

','

'); } ?>

Kozijnen kopen

In ieder huis is het onvermijdelijk: kozijnen kopen. Eigenlijk zijn het maar hele simpele dingen, die er voor zorgen dat uw ramen goed vast zitten. Toch zijn kozijnen ook vanwege een andere reden erg belangrijk.

Van alle plaatsen in uw huis, zijn kozijnen het aller belangrijkste om goed te isoleren. Veel oudere kozijnen laten namelijk tocht door, waardoor u vooral in de winter extra hard moet stoken om uw huis warm te houden. Met een beetje pech voelt u zelfs letterlijk de koude tocht voorbijkomen als u op een plek vlakbij een `lek` kozijn zit.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Energiebesparing berekenen

Het aanschaffen van nieuwe kozijnen kan dus zorgen voor een flinke energiebesparing. Uiteraard ontkomt u er daarbij ook niet aan om tegelijkertijd ook naar uw ruiten te kijken.

Zoals met wel meer energiebesparende maatregelen in huis, is er altijd de afweging die u moet maken tussen de hoogte van de investering en het besparende effect op uw energiekosten.

Het beste model om dit te berekenen is door te kijken naar het aantal jaar dat u nodig heeft om uw investering weer terug te verdienen. Dit is natuurlijk van veel factoren afhankelijk, zoals onder meer uw huidige energiekosten, het soort kozijnen en glas dat u aanschaft en uiteraard ook het weer. Hoe harder een winter is, hoe meer u bespaart. Het beste kunt u hier uitgaan van een gemiddelde en daarbij de hulp inroepen van een vakman.

Aantal aandachtspunten voor kozijnen kopen

Bij het kopen van kunststof kozijnen zijn er altijd een aantal belangrijke punten waar u op moet letten. Zo zijn er namelijk meerdere materiaalsoorten waar u uit kunt kiezen. Er zijn ook aluminium kozijnen, houten kozijnen, hardhouten kozijnen en stalen kozijnen.

Ook zijn er meerdere soorten glas waar u kunt kiezen. Simpel enkel glas, dubbel glas, of speciaal isolatieglas. Ook binnen het isolatieglas kunt u vervolgens weer kiezen. Onder meer tussen hoog rendementsglas (HR+++) of Triplebeglazing. Dat heeft in plaats van twee, drie lagen glas.

kozijnen kopen

Kunststof kozijnen kopen

Alle drie de soorten kozijnen hebben hun voor- en nadelen. Het voordeel van kunststof kozijnen is dat ze het goedkoopste zijn, plus dat er weinig onderhoud nodig is.

De prijs van kozijnen kan het beste worden uitgerekend per vierkante meter. Voor een kunststof kozijn ligt de prijs dan op ongeveer 700 tot 800 euro. Omdat kunststof niet of nauwelijks slijt is het een veel gekozen optie voor kozijnen. Wel is het bij sommige soorten kunststof belangrijk om daar eerst een laklaag of coating overheen te spuiten. Laat u daarover goed informeren bij de aankoop.

Daarnaast heeft kunststof ook een groot nadeel. Het is een vast materiaal dat niet of nauwelijks krimpt of uitzet. Gebruikt u dus een kunststof kozijn in een houten muur, dan is dat vragen om problemen.

❯ Lees hier meer over kunststof kozijnen!

Aluminium kozijnen kopen

Aluminium kozijnen zijn vooral geschikt voor grote raamoppervlakken. In verhouding met de andere twee materialen is het namelijk een stuk sterker en kan het dus meer gewicht aan. Voor de rest zijn de eigenschappen ongeveer hetzelfde als bij kunststof.

Het is relatief goedkoop, tussen de 750 en 900 euro per vierkante meter, en is onderhoudsvrij. Ook hierbij geld dat kunststof eigenlijk niet gebruikt kan worden in combinatie met hout.

Lees hier meer over aluminium kozijnen!

Houten kozijnen kopen

Tenslotte zijn er dan de houten kozijnen. Die zetten dus wel uit en zijn dus goed te gebruiken in een houten muur. Iets wat vooral van toepassing is bij oudere huizen, of bijvoorbeeld in een schuur.

Aan de andere kant heeft hout ook een aantal grote nadelen. Met 800 tot 950 euro per vierkante meter is het één van de duurste materiaalsoort. Daarnaast vereisen houten kozijnen ook een stuk meer onderhoud dan aluminium of kunststof. Iets wat ook weer meer kosten met zich meebrengt.

Aan de andere kant is het wel een natuurlijker materiaal, waardoor het wellicht sfeervoller is.

Lees hier meer over houten kozijnen!

kozijnen aanschaffen

Andere punten

Op het moment dat u een keuze heeft gemaakt uit de materiaalsoort, bent u er nog niet. Een belangrijke tip bij het kopen van kozijnen is dat u kiest voor stelkozijnen. Die hebben namelijk een frame, waardoor de afdichting met de buitenmuur een stuk beter is en de kozijnen dus langer goed blijven. Stelkozijnen sluiten dus ook veel beter af, wat een belangrijke energiebesparing kan opleveren.

Daarnaast is het aan te raden om van te voren meerdere offertes aan te vragen.

Niet ieder kozijnbedrijf vraagt dezelfde prijs en verschillen kunnen soms oplopen tot wel veertig procent. Ook is het belangrijk om te checken of een bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een officieel VGK keurmerk heeft. Dat is een speciaal keurmerk voor kozijnzetters. Op deze manier weet u zeker dat u een degelijke vakman inhuurt.

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com