','

'); } ?>

Kozijnen: tips en trends in 2017

Wat zijn de tips en trends over kozijnen in 2017? Waar moet je op letten als je kozijnen wilt kopen?

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat natuurlijk met stip op nummer 1. Met alles wat er zich tegenwoordig in de wereld afspeelt, vraagt de markt om duurzame materialen. Bestaan er duurzame kozijnen? Iedere verkoper heeft hiervoor zijn eigen (antwoord), maar hoe zit het nou in elkaar?

Kunststof kozijnen zijn over het algemeen gemakkelijk te produceren, maar wat gebeurt er met de oude kozijnen? Kunststof kozijnen kunnen momenteel nog niet worden gerecycled. Er moet daarom gewerkt worden aan een goede oplossing voor dit probleem. Ook moet er worden gewerkt aan een duurzame houtproductie, die levert aan het behoud van de (tropische) bossen.

Daar tegen over staan aluminium kozijnen. Deze kozijnen hebben een lange levensduur door het sterke materiaal waarvan de kozijnen zijn gemaakt. Het roest niet, barst niet en rot ook niet. Beschadigingen aan het kozijn kunnen snel en eenvoudig gerepareerd worden. Aluminium kozijnen kunnen worden gerecycled en zijn dus daadwerkelijk duurzaam.

Levensduur

Er is een groot verschil tussen de levensduur van de verschillende materialen. Hardhout heeft bijvoorbeeld een levensduur van 40 tot 75 jaar en kunststof heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Kunststof kozijnen, gemaakt van PVC, scoren op dit punt altijd al goed, maar er is de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt door verffabrikanten. Houten kozijnen hebben hierdoor een langere levensduur dan eerst. Toch hebben vooral aluminium of combi kozijnen een sterke plek in de markt als het om levensduur gaat.

Warmtecamera, isolatie

Isolatie

Isolatiewaarde wordt steeds belangrijker. Dit is vooral te zien aan het aantal passieve en nul-op-de-meter woningen. Om warmte te behouden is een passief huis namelijk goed geïsoleerd. Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. De som van opwekking en verbruik is op jaarbasis dus nul. Hoe beter de isolatie van de kozijnen is, hoe lager dus de energierekening.

Er zijn een hoop ontwikkelingen op het gebied van isolatie bij kunststof kozijnen, maar hout scoort op dit gebied nog steeds het beste. Door de cellenstructuur van het hout wordt er gezorgd voor een uitstekende thermische isolatie. Uit onderzoek blijkt dat dit 4 keer beter is dan kunststof, 400 keer beter dan staal en 1770 keer beter dan aluminium.

Veiligheid

Een aantal materialen waarmee kozijnen gemaakt worden zijn zeer sterk, zoals aluminium en staal. Maar kunststof en hout is meer inbraak gevoelig en dus onveiliger. Deuren en ramen zijn eenvoudige manieren om een huis binnen te komen, niet alleen voor de bewoners ervan, maar ook voor inbrekers. Er vinden zich op dit gebied nog erg weinig ontwikkelingen plaats. In 2017 is er daarom hier veel ruimte voor. Fabrikanten kunnen in 2017 werken aan veilige kozijnen.

Grote glasoppervlakken

Niet alleen de voorkeur voor het soort materiaal, maar ook de voorkeur voor het soort glas ofwel ramen veranderd. Door de moderne stijl die wordt gebruikt bij het bouwen of renoveren van huizen kom je steeds vaker grotere glasoppervlakten tegen. Grotere glasplaten en minder gebruik van roedes. En dit vaak in combinatie met slanke kozijnen, zodat het glas voor het zicht tussen de muren staat. Hier wordt dan ook vaak staal of aluminium voor gebruikt, hoewel hardhouten kozijnen, met wat aanpassingen, hier ook voor gebruikt kunnen worden.

Bent u na het lezen van deze tips en trends klaar voor het kopen van uw kozijnen? Begin direct met het vergelijken van tot wel zes offertes van kozijnen zetters uit uw eigen regio!

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com