kozijnen

','

'); } ?>

Kozijnen uit 28 EU-landen verwerkt in Europa-gebouw

Magnifieke kozijnen in de container en vervangen voor plastic?

Geen denken aan. Dat vond de architect Philippe Samyn. De architect heeft voor het nieuwe Europa-gebouw in Brussel gebruik gemaakt van 8000 oude kozijnen en deze hergebruikt. Deze zijn verwerkt in de twee gevels van het gebouw. Het bijzondere aan deze kozijnen is dat ze uit alle 28 EU-landen komen.

Doordat er gebruik is gemaakt van deze verzameling van kozijnen hoopt Architect Samyn een bijdrage te leveren aan het bijeenhouden van Europa. “Architecten bouwen niet voor tien jaar, maar liever voor een eeuw. Misschien kan mijn bescheiden werk daarbij helpen. Dat plotseling mensen zeggen: kijk, architectuur speelt ook een rol bij het bouwen van Europa.”

Maar 8000 kozijnen verzamelen is natuurlijk veel werk. De Belg Karl Staelens bezocht hiervoor oude bekenden in Tilburg en Oudewater. Maar ook op heel veel andere plekken in Europa is hij opzoek gegaan naar deze kozijnen. De kozijnen die daar vandaan kwamen zijn nu dus in het gebouw verwerkt. Dat hij oude bekende heeft opgezocht in Tilburg en Oudewater wilt niet zeggen dat de kozijnen ook uit gebouwen uit deze steden komen.

Staelens: ”Het is een kleine wereld, de wereld van de tweedehands bouwmaterialen. Er wordt veel met materialen gesleept. De kozijnen komen dus niet per se uit een gebouw in Tilburg of Oudewater. Ze kunnen ook best uit Rotterdam komen.”

Europa-gebouw

Het Europa-gebouw kostte meer dan 300 miljoen euro. Maar voor dat geld bezit de Europese Raad nu over een gebouw dat een grote ei-vormige constructie heeft. Speciaal aan het gebouw is dat het ei-vormige constructie oplicht in het donker. Het gebouw wordt gebruikt voor vergaderingen van Europese ministers.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

“Herman van Rompuy heeft “zijn ei” gelegd”

De naam van het gebouw ‘Het Ei van Van Rompuy’, is afkomstig van de inmiddels ex-voorzitter van de Europese Raad. Zoals vele zeggen: ‘Herman van Rompuy heeft “zijn ei” gelegd.’

De zoektocht

Er wordt gesproken over 28 EU-landen. Dit komt doordat de zoektocht naar de kozijnen voor het Brexit referendum werd gestart. Dit betekent dat er in het gebouw ook kozijnen zijn verwerkt, die afkomst zijn uit Groot-Brittannië. Volgens Staelens verliep deze zoektocht echter niet soepel. “Op internet word je veel bedrogen. Dan stond er een advertentie voor duizenden oude kozijnen, maar als ik ter plaatse kwam was er niet één. In Engeland heb ik dat veel meegemaakt. Engeland was echt een ramp. Een ramp.”

Tijdens zijn zoektocht deed Samyn veel indrukken op. “Zo schandalig: als de mensen in de rijke wijken hun huis verbouwen dan zie je al die magnifieke oude kozijnen in een container gaan. Die worden vervangen door plastic. Dus laat ons een figuur maken met oude eiken kozijnen. Die hebben we genoeg, overal in Europa.”

Het gebruik van oude kozijnen voegt volgens Samyn veel toe aan de aanblik van het gebouw. ”Nieuwe kozijnen zouden niet veel duurder zijn geweest, maar je krijgt nooit de charme van oude kozijnen. Als je nu langs het gebouw rijdt zie je dat er iets bijzonders is, al kun je er niet precies de vinger op leggen. Dat zijn die oude kozijnen.”

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com