kozijnen

','

'); } ?>

Kozijnen vervangen

Staat er een renovatie voor de deur of zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Dan wacht u een speurtocht door de verschillende mogelijkheden, elke met hun eigen voor- en nadelen en prijskaartje.

Waarom kozijnen vervangen?

Doordat de kozijnen elke dag opnieuw bloot gesteld worden aan allerlei weersomstandigheden, zullen de kozijnen na een tijdje inboeten aan kwaliteit en schoonheid en moeten kozijnen vervangen worden. Bij houten kozijnen uit zich dat in rotting van het hout. De eerste tekenen van slijtage beginnen echter al bij het afbladeren van de schilderlaag of het ontstaan van kieren. Maar ook kunststof of aluminium kozijnen kunnen lijden onder de opgelopen beschadiging en veroudering waardoor een vervanging zich opdringt.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Prijzen vergelijken

U moet in de eerste plaats dus een keuze maken uit enkele verschillende materialen: kunststof, hout, aluminium of staal. Naast de bouwtechnische kenmerken van elk materiaal, zal ook de prijs doorslaggevend zijn in uw keuze.

  • Zo zijn kunststof kozijnen de meest budgetvriendelijke keuze met een gemiddelde prijs vanaf 650 euro per vierkante meter.
  • Houten kozijnen zijn wat duurder, omdat het een natuurmateriaal is. Houten kozijnen starten vanaf 700 euro per vierkante meter.
  • Aluminium gaat nog een stapje hoger en start vanaf 750 euro.
  • Stalen kozijnen zijn veruit de duurste, vanaf 950 euro, en komen door hun prijskaartje minder frequent voor.

De voorgaande vergelijking is slechts een ruwe indicatie om kozijnen te vervangen. De werkelijke kosten voor het vervangen van kozijnen verschillen al snel enkele honderden euro’s, afhankelijk van het bedrijf dat deze klus voor jou zal klaren. Wees daarom zorgvuldig in je zoektocht naar de beste deal en vergelijk offertes van verschillende firma’s. Op die manier krijgt u inzicht over de prijs van het materiaal en de arbeidskosten.

Bent u dus een beetje handig en kan u wat voorbereidend werk doen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van de oude kozijnen? Dan is dat zeker aan aanrader om wat te besparen op arbeidskosten. Het plaatsen van nieuwe kozijnen laat u echter beter over aan vakmensen! De installatie eist immers de nodige vakkennis en handigheid om de kwaliteit van de kozijnen tot hun recht te laten komen.

U kan er ook voor kiezen om niet het volledige kozijn maar slechts een deel van het kozijn te vervangen. Het repareren van bijvoorbeeld rotte of beschadigde stukken zal op korte termijn goedkoper zijn maar is vaak slechts een tijdelijke oplossing. Het probleem kan na korte tijd opnieuw opduiken waardoor u alsnog genoodzaakt bent om het volledige kozijn te vervangen.

kozijnen vervangen

Enkel de kozijnen vervangen?

Wanneer u de investering aangaat om uw kozijnen te vervangen, moet u ook overwegen om meteen uw ramen mee te nemen in deze klus. De isolerende waarde van de kozijnen zal pas een meerwaarde hebben als de ramen geen negatieve invloed hebben op de isolatiewaarde van uw woning. De ramen zijn immers immense koudebruggen! Nieuwe kozijnen in combinatie met dubbel glas of HR-glas zullen des te meer helpen om de warmte binnen te houden.

Indien er nieuwe beglazing moet geplaatst worden in bestaande kozijnen is dit veel arbeidsintensiever dan wanneer dit in zijn geheel kan gebeuren. Het is dus de moeite waard om niet enkel uw kozijnen maar ook uw ramen onder de loep te nemen.

Onderlinge verschillen in uitstraling en kwaliteit

Behalve de prijs spelen ook de uitstraling van het gekozen materiaal, de duurzaamheid en de technische kenmerken een doorslaggevende rol bij uw beslissing.

Vaak kiezen mensen voor hetzelfde materiaal van kozijnen als voorheen. Wilt u uw woning liever een moderne uitstraling geven? Kies dan voor kunststof of aluminium.

  • Kunststof is steeds in de meest uiteenlopende kleuren te verkrijgen, maar niet altijd even gemakkelijk te overschilderen in vergelijking met een houten kozijn.
  • Met stalen kozijnen bent u dan weer zeker van een unieke, strakke en industriële look.
  • Met houten kozijnen geeft u uw huis een klassiekere uitstraling.

Laat u dus niet enkel leiden door de prijs maar zorg er ook voor dat het materiaal van de kozijnen mooi aansluit bij de bouwstijl van uw woning.

vervangen van kozijnen

Kunststof kozijnen zijn dus vaak het goedkoopst, maar scoren dan weer minder goed dan aluminium op gebied van inbraakbeveiliging. Stalen kozijnen zijn dankzij hun robuust materiaal erg inbraak-proof. Omdat de raamkozijnen een zwakke plek zijn voor inbrekers, heeft men de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de kwaliteit zodat de kozijnen toch een goede inbraakbeveiliging bieden.

U mag ook niet vergeten dat de zwakte of sterkte van het inbraakwerend kozijn erg afhankelijk is van het aanwezige hang- en sluitwerk. Een stevig slot of een tweede slot op uw ramen en deuren zorgt voor een extra veilig gevoel maar ook voor een stijging in waarde van uw huis.

Anderzijds is kunststof dan wel weer erg onderhoudsarm in vergelijking met bijvoorbeeld hout. Houten kozijnen vergen een jaarlijkse onderhoudsbeurt omdat ze gevoelig zijn aan de weersomstandigheden. Door de rotting in het hout, die na lange tijd kan optreden, kan ook uw woning schade ondervinden. De houten kozijnen zijn immers niet meer sterk genoeg om de muren optimaal te ondersteunen. Als u kiest voor houten kozijnen, dient u dus ook rekening te houden met dit terugkerend onderhoud. Dit zal immers telkens opnieuw een financiële kost en een hap uit uw tijd met zich meebrengen.

Isolatiewaarde

Een bijkomend voordeel van kunststof kozijnen is de isolatiewaarde. Men heeft de afgelopen tijd flink ingezet op hoge isolerende waardes van zowel de beglazing als de kozijnen. Samen zorgen deze voor een betere isolatie van jouw woning en dus voor een lagere energiefactuur. Nieuwe en goed isolerende kozijnen zijn onmisbaar bij de hedendaagse woningen met grote raampartijen en schuiframen. Aluminium kozijnen zullen uit zichzelf minder goed isoleren dan hun kunststof variant. Als u aluminium wil die wel goed isoleert, zal de prijs dan ook meteen stijgen. Stalen kozijnen zorgen voor een goede isolatie mits ze juist behandeld zijn.

Aan de hand van uw budget én de eigenschappen die u belangrijk vindt, zal u nodige info en offertes moeten verzamelen om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen. Dankzij de duurzaamheid van het hedendaagse materiaal en mits een goede zorg voor uw woning, zullen uw nieuwe kozijnen een lange levensduur hebben!

Om tot de beste prijs te komen voor het vervangen van uw kozijnen, kunt u op onderstaande button klikken om direct tot wel 6 verschillende offertes te vergelijken!

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com