kunststof kozijnen

','

'); } ?>

Kunststof kozijnen schilderen

De eerste reden waarom mensen hun kunststof kozijnen schilderen, is omdat ze uitgekeken zijn op het originele kleur en graag eens wat anders willen.

Of u nu zelf uw kozijnen wilt schilderen of dat liever door een vakman laat doen, er zijn een aantal dingen waar u in ieder geval het beste mee rekening houdt. De volgende richtlijnen en tips kunnen u helpen om uw kozijnen zo efficiënt mogelijk van een nieuwe kleur te voorzien, die bovendien lang meegaat.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Zelf uw kozijnen schilderen, of beroep doen op een vakman?

Kunststof kozijnen schilderen vraagt heel wat tijd en energie, en dat is vaak de reden waarom mensen liever beroep doen op een specialist.

Zolang alles tot in de kleinste details goed wordt uitgevoerd, kan u zelf uw kozijnen mooi afwerken zonder deze te beschadigen. Enkele risico’s van zelf uw kunststof kozijnen schilderen, zijn echter wel dat het gebruik van een steiger gevaarlijk kan zijn, en dat een dergelijke opdracht heel wat tijd kan vragen.

Natuurlijk is het belangrijkste voordeel van zelf de handen uit de mouwen steken wel dat u er geld mee kunt besparen.

Een vakman kan uw kozijnen aan de andere kant dan weer snel opnieuw schilderen, en dankzij een professionele aanpak duurt dit niet langer dan enkele dagen. De kostprijs is dan misschien wel hoger, maar de afwerking is over het algemeen beter, er gaan minder risico’s mee gepaard en het resultaat is duurzamer.

kunststof kozijnen schilderen

Stappen bij het schilderen van kozijnen

Hoe u uw kozijnen ook schildert of laat schilderen, er moeten enkele voorbereidingen getroffen worden om het schilderwerk zo vlot mogelijk te doen verlopen.

Stap 1: De kozijnen schoonmaken 

Eerst en vooral dienen de kozijnen schoongemaakt te worden, en dit kan eenvoudig door middel van een neutrale, vloeibare zeep. Het gebruik van silicone wordt het best vermeden aangezien deze stof ervoor zorgt dat de verf zich niet kan hechten aan het oppervlak.

Stap 2: Schuren en ontvetten

Daarna worden de kozijnen geschuurd – droog of nat – waarna het stof verwijderd wordt. Vervolgens kunt u de kozijnen ontvetten met een standaard schoonmaakmiddel.

Stap 3: Hechtprimer aanbrengen

Eenmaal de kozijnen schoon en droog zijn, kan de hechtprimer – of eventueel ook grondverf – aangebracht worden. Het is wel belangrijk dat de hechtprimer gebruikt kan worden op kunststof; kunststof reageert immers op temperatuurverschillen en het is dan ook belangrijk dat de gebruikte verf wat mee kan bewegen.

Stap 4: Nogmaals schuren

Zodra de primer is opgedroogd, doet u er best aan de kozijnen nog eens lichtjes te schuren. Het is aangeraden hierbij schuurpapier met een lichte korrel – bijvoorbeeld – 180 of 240 – te gebruiken om beschadiging van de kozijnen te vermijden. Daarna nogmaals het stof verwijderen en het schilderen kan beginnen.

Stap 5: De kozijnen schilderen

Voor u de kunststof kozijnen gaat schilderen, is het een goed idee om een klein stukje te bedekken met verf en te kijken hoe de kunststof erop reageert, en of de verf mooi opdroogt. Gewone binnen -of buitenverf volstaan om de kozijnen met twee lagen volledig te bedekken. Het kan echter wel tot 2 weken duren voor de tweede laag is opgedroogd, dus probeer in deze periode zoveel mogelijk contact met de kozijnen te vermijden.

De duurzaamheid van geschilderde kozijnen

De verf waarmee u uw kunststof kozijnen heeft geschilderd, gaat ongeveer 10 tot 12 jaar mee, waarna de kozijnen waarschijnlijk hun glans en kleur gaan verliezen en de verf begint te krijten. Hoe meer uw kozijnen opnieuw geschilderd zijn, hoe meer onderhoudswerk er echter aan is en eenmaal de kozijnen beginnen te verslijten is het aangeraden nieuwe kunststof kozijnen aan te kopen.

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com