kunststof kozijnen

','

'); } ?>

Kunststof kozijnen schoonmaken

Eenmaal u nieuwe kozijnen heeft gekocht, is het alleen nog maar een kwestie van deze zo lang mogelijk te laten meegaan.

De beste manier om vroegtijdige slijtage te vermijden is goed en regelmatig onderhoud. Kunststof kozijnen vragen over het algemeen niet zoveel onderhoud, maar wanneer er eenmaal vuil op komt te zitten is het heel moeilijk om deze te verwijderen, en kunststof kozijnen schoonmaken is dan ook belangrijk.

Als u niet weet hoe u hieraan moet beginnen, dan maken de volgende tips het onderhoud van kozijnen in ieder geval al een stuk eenvoudiger.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

Waarom uw kunststof kozijnen schoonmaken?

Kunststof kozijnen bieden, in vergelijking met houten kozijnen, het voordeel dat ze minder onderhoud nodig hebben en dat ze niet iedere 5 of 7 jaar vervangen moeten worden. Hierdoor worden heel wat kosten vermeden, wat op lange termijn natuurlijk interessanter is voor de portemonnee. Maar hoe weinig onderhoud dergelijke kozijnen ook nodig hebben, het is wel belangrijk dat het regelmatig gebeurt.

De reiniging van kunststof kozijnen

Hoe langer vuil zich op de kozijnen bevindt, hoe lastiger het is om die schoon te maken. Aanslag en zwarte verwering kunnen hardnekkig zijn en het materiaal permanent aantasten, waardoor het belang van een regelmatig en goed onderhoud nog duidelijker wordt. Plaatsen waar zich meestal veel vuil ophoopt zijn bijvoorbeeld de hoekjes van de kozijnen en de onderdorpel (de onderste rand van de vensterbank). Dit zijn ware verzamelplaatsen voor vuiligheid, stof en spinnen.

kozijnen schoonmaken

Wanneer de kunststof kozijnen schoonmaken?

Het schoonmaken van kozijnen gebeurt het best één of twee keer per jaar, en het gebruik van een gewone allesreiniger en een doek kan volstaan om al het vuil weg te krijgen.

Het reinigen van de kozijnen kan bijvoorbeeld gebeuren nadat de ramen gewassen zijn. Als u tijdens het wassen van de ramen zelf ook al het kunststof reinigt, dan worden spinnenwebben, eventuele vogelpoep en vuil meteen verwijderd. Hoe langer deze blijven zitten, hoe moeilijker het immers wordt om ervan af te raken.

De beste producten om kozijnen schoon te maken

Bij het gebruik van schoonmaakmiddelen om kunststof kozijnen te reinigen, is het van belang dat deze niet te agressief zijn; zo kunnen speciale schoonmaakmiddelen voor uw auto misschien wel helpen om de kozijnen schoon te krijgen, maar ze tasten wel het materiaal aan. Het is dus beter om in dit geval zachtere producten aan te wenden.

Er zijn bijvoorbeeld speciale kunststof-reinigingsmiddelen verkrijgbaar, die perfect zijn om vuile kozijnen schoon te maken zonder het materiaal te beschadigen. Ook vuilafstotende poetsmiddelen zijn hier ideaal voor.

Na het reinigen van de kozijnen kan er eventueel ook een waxlaag aangebracht worden, waardoor vuil zich minder snel aan het oppervlak zal hechten. Het is echter wel van belang dat uw kozijnen bestand zijn tegen deze wax.

Scharnieren en hang/sluitwerk schoonmaken

Ook scharnieren en hand -en sluitwerk op kozijnen moeten schoongemaakt worden: er kan immers veel vuil ophopen tussen deze elementen, wat vervelende piepgeluiden kan veroorzaken.

Het is aan te raden deze onderdelen één of twee keer per jaar met teflonspray in te vetten. Olie daarentegen kunt u best vermijden, want hierdoor wordt vuil juist aangetrokken. Als er zich toch nog piepgeluiden voordoen, dan zijn de kozijnen misschien aan vervanging toe en doet u best beroep op een specialist.

schoonmaken van kozijnen

Middelen die best vermeden worden

Een gewoon sopje – waarmee je ook gewoon glas reinigt – volstaat ruimschoots op kozijnen te reinigen. Het gebruik van schuurmiddelen, een schuurspons of een agressief middel wordt het best vermeden, aangezien die het materiaal kunnen aantasten en uw kozijnen meteen heel wat lelijker en onverzorgder doen ogen.

De prijzen om uw kozijnen te laten schoonmaken

Voor mensen die niet goed ter been zijn, of als uw ramen zich hoog boven de grond bevinden, dan is gebruik maken van een professionele hand misschien wel de beste oplossing om uw kozijnen schoon te maken.

De prijs hiervan wordt mede bepaald door de afmetingen van de kozijnen en het aantal. Zo kost het schoonmaken van kozijnen in een rijtjeshuis tussen de 16 en 23 euro, bij een twee-onder-éénkapwoning is dat ongeveer 23 tot 35 euro, en in het geval van een vrijstaande woning lopen de prijzen vanaf 35 euro en meer.

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com