kozijnen

','

'); } ?>

Polynorm kozijn

Vanaf de jaren zeventig begon men op grote schaal polynorm kozijnen te gebruiken. Ze werden in korte tijd populair en verdrongen tijdelijk de kozijnen die uit aluminium en kunststof waren vervaardigd.

Vergelijk nu tot wel 6 offertes van kozijnenzetters uit uw eigen regio!

De polynorm kozijnen werden vooral gebruikt in monumentale panden als alternatief voor houten kozijnen, om de simpele reden dat staal onderhoudsvrij en duurzamer was. Echter, niet iedereen was even gecharmeerd van polynorm. Veel mensen vonden de uitstraling van deze kozijnen te koel en industrieel, en niet geschikt voor hun eigen woonhuis. Het grote succes bleef uit en de polynorm vensters raakten uit de mode.

Tegenwoordig gebruikt men weer vaker aluminium kozijnen en kunststof kozijnen, omdat aangenomen wordt dat deze dezelfde voordelen als polynorm hebben en garant staan voor een betere isolatie. Maar dit is niet helemaal terecht.

Hoe dat precies zit en hoe de ontwikkeling van de polynorm kozijnen is gegaan zal uitvoerig worden uitgelegd.

Wat zijn polynorm kozijnen precies?

Een polynorm kozijn is gemaakt van staal en heeft een stijlrand van kunststof. Dit biedt de doe-het-zelver de mogelijkheid het kozijn eenvoudig aan de eigen wensen en het uiterlijk van het huis aan te passen.

Verder is polynorm een zeer sterk en duurzaam materiaal, dat jarenlang meegaat. Goed voor het milieu dus. Een verschil met vroeger is dat de moderne polynorm kozijnen wèl isolerend zijn. Veel mensen denken nog steeds dat dit niet zo is, en daarom is dit type kozijn sinds enige decennia langzaam verdrongen door de nieuwe generatie aluminium en kunststof kozijnen. Deze zouden dezelfde eigenschappen hebben als het polynorm kozijn en voor een betere isolatie zorgen.

Dit klopt echter niet.

De huidige polynorm kozijnen zijn eveneens voorzien van een thermische onderbreking, en houden de warmte in huis ook goed vast. Daar komt bij dat indien u van plan bent om een aantal kozijnen in uw huis te vervangen, en de meeste kozijnen in het huis van polynorm zijn, het voor het aanzien van het huis niet bevorderlijk is om een alternatief kozijn te kiezen. Dat is gewoon geen fraai gezicht.

U kunt dan beter òf kiezen voor kunststof kozijnen òf u laat de bestaande polynorm kozijnen in uw huis renoveren. Dit is echt geen gek idee, omdat er in ons land diverse bedrijven zijn gespecialiseerd in het renoveren van polynorm kozijnen. Bovendien is het altijd nog veel goedkoper dan het plaatsen van nieuwe kozijnen.

polynorm kozijnen

De voordelen van polynorm kozijnen

Net zoals stalen, aluminium en kunststof kozijnen hebben polynorm kozijnen het voordeel dat ze heel gemakkelijk in het onderhoud zijn. Het enige waar u op moet letten, is dat u ze regelmatig schoonmaakt. Zo blijven de kozijnen tiptop in orde en kunnen ze zelfs jaren langer meegaan.

Bovendien zijn de kunststof onderdelen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat u een stijl kunt kiezen die bij uw huis past. Daarnaast kunnen de stalen onderdelen in elke gewenste kleur worden geschilderd, indien ze vooraf met een goede grondverf worden behandeld.

Het laatste belangrijke voordeel is dat staal bijna niet kapot gaat, en dat uw polynorm kozijnen daardoor een lange levensduur hebben. U hoeft er alleen voor te zorgen dat de kozijnen goed worden onderhouden en beschermd tegen invloeden van buitenaf. In Nederland hebben we nu eenmaal te maken met zeer wisselende weersomstandigheden, waardoor kozijnen veel te verduren hebben.

Wat voor kozijnen u ook hebt, het is een goed idee om deze regelmatig te controleren op beschadigingen. Wanneer u toch ziet dat een gedeelte zwak wordt of zelfs kapot gaat, kunt u het beste direct in actie komen en zorgen dat er een niet al te kostbare reparatie plaatsvindt. Dit is altijd beter dan een geheel kozijn vervangen.

Zijn een polynorm kozijnen betaalbaar?

Het is moeilijk om een richtprijs te geven voor polynorm kozijnen, omdat ze niet standaard zijn. Verder zijn er meerdere leveranciers op de markt die verschillende prijzen berekenen.

Het is zaak om u goed te laten informeren en diverse offertes aan te vragen bij de aanbieders, voordat u een keuze maakt en polynorm kozijnen in uw huis laat plaatsen. Vraag ook informatie over andere types kozijnen, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

Indien u kozijnen gekozen heeft en vervolgens een bedrijf moet kiezen dat de kozijnen gaat plaatsen, is het belangrijk om op het KOMO-keurmerk te letten. Dit is een kwaliteitsverklaring, dat wil zeggen dat als de kozijnen zijn gecertificeerd met het KOMO-label. Dit betekent dat ze voldoen aan de Nederlandse regelgeving en dat ze garant staan voor een hoge kwaliteit. Het KOMO-keurmerk is niet alleen van toepassing op het kozijn, maar ook op de montage door de leverancier.

vergelijk offertes kozijnen

Vragen of hulp nodig?

Joram Vromans
Kozijnen Expert
info@kozijnengids.com